mysql.itn.liu.se

MySQL-server för experimentsugna

Allmän info

På servern "mysql.itn.liu.se" delar ITN ut rena SQL-konton till vem som helst som studerar vid Campus Norrköping och som vill prova på SQL och databasgränssnitt för WWW. Kontot på servern ger er endast access till en databas, inte till att logga in på maskinen. Ni kan lägga upp vad ni vill i databasen, men om det blir hundratals MB data i den eller om er databastillämpning skapar väldigt stor trafik så kommer ni att skapa problem för andra användare på maskinen, så då kommer någon att gnälla på er. Använd kontot efter eget gottfinnande, men följ universitets riktlinjer för datoranvändande (följ lagen, förarga inte andra, stör eller blockera inte andras användning av datorresurser).

Ni får inget vanligt fillagringsutrymme alls på maskinen, så detta konto har inget att göra med era vanliga studentkonton. Lösenordet ni får gäller bara för SQL-kontot, inget annat. Eftersom ni inte får något login-konto på själva maskinen så får ni göra all utveckling (skapa och manipulera tabeller samt lägga in data) via externa SQL-anrop, antingen från PHP eller någon annan SQL-klient som ni kör på en annan dator. Att direkt köra klienten "mysql" på en Linux-maskin på universitetet fungerar t ex utmärkt.  Det finns också flera grafiska gränssnitt för Windows för MySQL att hämta hem via nätet. Det enklaste och rekommenderade sättet att manipulera databasen är dock att installera programpaketet phpMyAdmin på ert webkonto. phpMyAdmin är ett gratisprojekt som består av en uppsättning PHP-filer som gör ett helt generellt grafiskt gränssnitt mot en MySQL-databas. Ni kan installera och köra phpMyAdmin på era studentkonton. Programpaketet och dess dokumentation finns på http://www.phpmyadmin.net.

Brandväggen på Campus spärrar tyvärr MySQL-anrop utifrån, så ni måste köra klienten från en dator inom domänen "liu.se". Databasen är tom när ni får kontot - den innehåller alltså inga tabeller. Dem får ni skapa själva via SQL.

Hur PHP och MySQL fungerar finns att läsa på www.php.net samt i föreläsningsanteckningar och labhandledningar till kurser där detta tas upp, exempelvis TNMK30.

SQL-kontona tas bort när de inte längre behövs, men inte utan förvarning, och om en databas som ni skapat kan vara förtjänt av att få leva kvar efter kursens slut så är det bara att meddela det. Det kan säkert ordna sig. Däremot garanterar vi inte maskinens funktion för tid och evighet framöver, och vi har heller ingen möjlighet att ta regelbunden och säker backup på data, så om ni lagrar viktiga saker på den så måste ni själva ombesörja backup på databasen, t ex till en textfil med "mysqldump" från en Linux-maskin som har MySQL:s klientprogramvara installerad.

Databasens namn och lösenord bestäms när kontot skapas. Ni får normalt ett lösenordsskyddat användarnamn som får göra vad som helst med den databasen utom att ta bort den helt, och ett användarnamn utan lösenord som bara får läsa i den, inte ändra något. För att ändra i accessrättigheterna och lägga till eventuella ytterligare användare med andra rättigheter, (t ex en som får lägga till poster, men inte ta bort dem), kontakta den person som gav er databaskontot så ordnar vi det också.

Notera att vi utom i undantagsfall inte har tid att ge er någon egentlig support på vare sig MySQL eller SQL, men får ni rent praktiska problem med servern skall ni naturligtvis inte tveka att höra av er.

Förtydliganden

Med risk att förolämpa mer erfarna läsare vill vi förtydliga vissa detaljer i ovanstående stycke. "mysql.itn.liu.se" är en renodlad MySQL-server, ingen webbserver. Ni får inget konto för att logga in på den, och den är ingen FTP-server heller. Det finns därför inget sätt att få svar från den genom att bara knappa in adressen "mysql.itn.liu.se" i en WWW-läsare. Enda sättet att kontakta den är via SQL-anrop över TCP/IP, t ex genom mysql_query() i ett PHP-script på en webbserver, till exempel från ert befintliga konto på "www.student.itn.liu.se".

Vi har tyvärr inte tid att administrera fullfjädrade användarkonton på en separat webserver, så detta är vad vi kan erbjuda. Det är dock ingen egentlig begränsning. Att skapa tabeller och lägga in data måste ni i alla fall göra via SQL, och det finns ingen fördel i att lägga webbsidan på samma maskin som SQL-servern. Tvärtom, snarare. Genom att lägga SQL-servern på en separat maskin är det mycket lättare att ge folk tillfälliga konton och sköta administrationen utan att blanda in de ansvariga för driften av vår webserver. För att komma åt SQL-servern, kör SQL-anrop i PHP: mysql_connect() och mysql_query(), eller installera och starta en fristående MySQL-klient på en dator på universitetet. Och tro oss, det är så här som verkliga databaslösningar fungerar. En databasserver är något helt annat än en webbserver, och den kan användas till mycket annat på många olika sätt. Det är också väldigt vanligt att databasen och webbservern körs på olika maskiner, och även att webbservern kontaktar flera olika databaser på olika håll för att skapa sina webbsidor.

PHP på www.student.itn.liu.se

PHP-scripts på www.itn.student.liu.se skall kunna koppla upp sig mot MySQL-servern med mysql_connect() och skicka SQL-frågor med mysql_query(). Vi har testat det, och det fungerar. Om ni får problem, läs dokumentationen på www.php.net om funktionerna som börjar med "mysql_", men om detta inte löser problemet, tveka för all del inte att fråga.

Övriga frågor

Om ni har önskemål om fler användare med andra rättigheter, eller frågor som rör driften och administrationen av servern, så är det bara att meddela den som gav er kontot. Vi skall försöka göra er till viljes så gott det går. Har ni däremot frågor om PHP eller MySQL i allmänhet ber vi er att konsultera dokumentationen på nätet (www.mysql.com respektive www.php.net). Om ni inte har kontaktat någon annan som gett er ett konto kan ni skicka ett mail till Stefan Gustavson (stegu@itn.liu.se). Jag fixar normalt kontot i samma stund jag läser ert meddelande, även om jag tyvärr inte alltid hinner läsa mail varje dag.

Ha så kul!

Stefan Gustavson (stegu@itn.liu.se)